Българският шампион Литекс прекрати участието си в Шампионската лига, след като загуби гостуването си на Жилина с 1:3 в третия предварителен кръг от най-комерсиалния турнир. Първият мач на Градския стадион в Ловеч завърши 1:1 и така с общ резултат 4:2 словаците продължават към плейофите.

Ловчанлии сътвориха едно сравнително равностойно първо полувреме, после започнаха смело и в 50-ата минута Сандриньо откри резултата. Мечтите полетяха, но две минути по-късно Рилке болезнено ги пресече, а още две минути по-късно Ивелин Попов си изпроси втори жълт и сътветно червен картон, след което обрече своя отбор.


До края Жилина изигра добре картите си и в 70-ата минута Оравец се разписа за 2:1, след много груба грешка в защита на Йеленкович. Крайното 3:1 бе оформено от Чийсе в 84-ата минута.


Така Литекс ще трябва да се примири със съдбата си, която му отрежда още една възможност в Европа. Възпитаниците на Ангел Червенков продължават участието си в Лига Европа, където ще се включат в плейофа за влизане в групите на втория по престиж европейски клубен турнир.


Изключително динамично първо полувреме спретнаха Жилина и Литекс, макар и в първите минути двата отбора да се дебнеха повече и да не смееха да рискуват. Все пак в 12-ата минута дойде и първата по-сериозна атака, като се наложи Берберович да чисти едно опасно центриране в наказателното поле на "оранжевите".

Три минути след това събитията се пренесоха пред вратата на домакините, където Занев центрира към Ивелин Попов, той опита интересен удар от воле, но не успя да намери добре топката, тя попадна в Нифлор, но и французинът не успя да засече.

В 21-ата минута дойде и първия удар по посока на Дубравка. Сандриньо се освободи от опеката на бранител и стреля ниско по земята, но стражът на Жилина бе добре позициониран и спаси.


60-секунди по-късно се стигна и до най-любопитния момент за първата част. Бодуров извърши нарушение в наказателното поле на Литекс и арбитърът Айнвалер посочи бялата точка. По всичко личеше, че това ще бъде моментът на Жилина, но Йеж не успя да преодолее Родриго Галато, който извади топката по страхотен начин.


Само шест минути след това вратарят на българския тим направи второ уникално спасяване, този път отразявайки удар на Шоурек с глава от няколко метра. До края на полувремето и Чийсе можеше да се разпише, но Галато бе непреодолим.


В края дойдоха и минутите за Литекс. Първо в 38-та минута Ивелин Попов проби в наказателното поле и с мощен шут прати топката точно в сглобката, но Дубравка на свой ред демонстрира нечовешки рефлекс и изби в корнер. В 43-ата минута нападателят на Литекс отново имаше възможност да стреля и го стори, но парк вратарят на Жилина отрази.


След почивката обаче настана истинската буря. Противно на преимуществото на Жилина в положенията, в 50-ата минута Сандриньо откри резултата в полза за Литекс с приказен гол. Бразилецът успя да простреля Дубравка с невероятен шут от близо 30 метра.


Радостта на Литекс продължи обаче само 2 минути, а до пълната трагедия бяха нужни още 2. Така още в 52-ата минута Рилке успя да изравни за 1:1, след като засече центриране отдясно. В 54-ата минута обаче за ловчанлии стана повече от тежко - капитанът на отбора Ивелин Попов си изпроси втори жълт картон и съответно червен, вследствие на което остави отбора си с човек по-малко.


Временно "оранжевите" успяха да задържат резултата, а Ангел Червенков опита да потърси промяна, като пусна в игра Том и Флорин Брату. Всички усилия на ловчанлии обаче бяха брутално подиграни от Йеленкович, който сътвори невероятна грешка в близост до наказателното поле и подари топката на Чийсе, който напредна и изведе на празна врата Оравец, а за нападателят не бе проблем да вкара топката за 2:1.


В 78-ата минута Занев опита късмета си с удар от около 30 метра, но топката излезе в корнер. Последва центриране и отново Занев успя с глава да засече опасно топката, но не намери рамката на вратата.


Всичко за ловчанлии обаче приключи няколко минути по-късно. Поредна грешка на отбраната на Литекс позволи на Чийсе да овладее една топка в опасна близост до вратата и с премерен удар в долния десен ъгъл, чернокожият нападател оформи крайното 3:1 за Жилина.


Жилина - Литекс 3:1


0:1 Сандриньо (50)

1:1 Рилке (52)
2:1 Оравец (70)
3:1 Чийсе

Жилина: Дубравка, Гулдан, Мраз, Шоурек, Рилке (82, Полячек), Майтан (63, Зошак), Йеж, Оравец, Бело, Печалква, Чийсе

Литекс: Галато, Йеленкович, Николов, Занев, Бодуров, Сандриньо, Нифлор (66, Миланов), Янев (61, Том), Попов, Миланов, Берберович