Опитът доказва, че откровените разговори за проблемите в спалнята са изключително трудни за пациентите, особено когато се чувстват неудовлетворени.

„Това навярно е така, защото сексът и еротиката винаги са били една загадъчна територия, изпълнена с митове, сензации и какви ли не изненади. Ако вие желаете да промените живота си, ако се нуждаете от помощ или просто ви е любопитно да надникнете в света на секса, потърсете квалифицирана помощ", съветва известният сексолог доц. Румен Бостанджиев.

Истината е, че хората въобще трудно ходят на лекар, а отделно от това сексолозите у нас се броят на пръсти. Така или иначе е добре, когато човек има такива проблеми, да се обърне към лекар, по възможност човек, който има опит в областта, за да може да се изясни какъв е проблемът и да получи адекватна помощ.

В някои случаи нарушенията с ерекцията са свързани с други болестни процеси, които установени своевременно, могат да предотвратят по-сериозни здравни проблеми - най-вече инсулти, инфаркти и т.н. И даже човек да е напълно здрав, срещата с лекар ще позволи той да използва най-ефективните медикаменти, които съществуват в момента.

Част от тях се отпускат с рецепта, а други са на свободна продажба. Най-често при мъжете става въпрос за нарушена ерекция или преждевременна еякулация, която е проблем при една трета от тях. Слава богу, тези състояния днес се лекуват много ефективно.

При жените е малко по-разнообразно - като започнем от загуба на сексуално желание до невъзможност за стигане до оргазъм. В общия случай тези проблеми са свързани с някакви несгоди в личния живот - избор на решение, колебания, съмнения. Затова тук трудно може да се даде хапче или да се обобщи.

Понякога смущенията са свързани с лош минал опит по отношение на секса и в този смисъл подходът е индивидуален. Разбира се, има и проблеми, свързани с медицинското състояние на пациентката - например приемането на различни лекарства, които потискат сексуалния апетит, или пък някои заболявания. И най-важното - сексът удължава живота с от 5 до 10 години.