“Усещане” е поредната авторска творба на ботевградския краевед Симеонка Влайкова. Книгата е резултат от носталгичен досег със спомените, които нахлуват през “дългите зимни вечери”. Авторката не задържа за себе си знанията и свързаните с тях настроения, размисли и чувства, а ги облича в художествена форма и подарява на читателя.
В “Усещане” са обрисувани процеси, които се отнасят за период от близо две столетия. Те очертават елементи на индивидуалната и общата психология на местното население и свързаните с града по различни поводи хора.

Симеонка Влайкова претворява народната, родовата и индивидуалната памет в литературна форма, като използва многообразието на прозата. По този начин създава различни по характер творби, но всички - подчинени на някаква негласна любов към родния край. Преклонението пред природата и хората присъства уверено, без да се налага натрапчиво като готова форма на поведение.
В книгата авторката внася деликатно и част от своите знания за процесите, които са протичали в историческите съдбини на района. Особеният подход придава на произведенията значителна доза достоверност. Така се появяват “Касабата”, “Майско утро в Шарения хан” и “Тайната на Цагарската къща”. Написани с драматизъм, те засягат събития, които се отнасят до най-тежките години на османска власт.

Отзвук от миналото са и творбите “Симоновците” и “Баба Еленка”. В своята същност те са дълбоко интимни и в тях има нескрита носталгия и романтика по отминало време, което е свързано с родови особености и традиции.

Богата е палитрата на бележити българи, с които съдбата среща авторката на книгата. Макар че някои имат невероятно звучене, са част от реалния живот и подчертават неговото многообразие. Спомените връщат Симеонка Влайкова към срещите й с Джеймс Велков, Исак Паси, Пенка Касабова, внукът на акад. Иван Ценов и Мария Милтенова. Всяка от тези личности е с принос в натрупването на духовни ценности в обществото.

В литературния свят на авторката влизат имената на архимандрит Теофилакт, Стамен Панчев и д-р Адриан Атанасов, с които се среща по пряк или косвен път. Те оформят морално-нравствени категории и със своята отдаденост към хората са всецяло възприемани от тях. Умело подбраните и представени събития доизграждат образа на тези забележителни имена.

Вярна на себе си и краеведската дейност, Симеонка Влайкова завършва книгата с обширен поглед върху две важни за града средища - “Читалищната библиотека” и “Площадите в моя град”. В тях художествено-документалният характер се отличава с умело подбрана връзка между относителна информативност и образни описания.

“Усещане” не е книга единствено с локален характер, защото лицата и събитията, които са описани имат регионално, а понякога и национално звучене. Чрез нея авторката се представя в нова светлина пред читателската аудитория, но все така завладяваща и оригинална, пише историкът Емилия Ценова в предговора към творбата.

Официалното представяне на книгата ще се състои след 15 септември, а след това ще бъде пусната за продажба в Ботевград. За точната дата botevgrad.com ще съобщи допълнително.