Само осем незаконни сметища на територията на петнайсет населени места установиха експерти на РИОСВ – София при направени проверки на място. Проверките бяха извършени в общините Мирково, Чавдар, Челопеч, Антон, Копривщица, Златица и Пирдоп във връзка с писмо от прокуратурата в Пирдоп за извършване на проверки за незаконни сметища на територията на тези общини.
На проверките беше констатирано, че като цяло в населените места сметосъбирането и сметоизвозването е добре организирано, при което не се допуска замърсяване с битови отпадъци. Организирано е и разделно събиране в общините.
За откритите локални незаконни сметища на кметовете на общините са дадени предписания в най-кратки срокове да бъдат предприети мерки почистването им.
На проверката от всички общини бяха изискани и програмите за управление дейностите с отпадъци. Единствено община Златица няма изготвена такава програма, за което, на кмета на общината ще бъде наложен акт за установено административно нарушение. Община Златица няма и разработена и одобрена Наредба за управление на отпадъците съгласно Закона за управление на отпадъците.