Сигурно изглежда като сън-мечта за милиони хора пиещи кафе, но учените са открили лекарство, което се бори със сънливостта.

Спрей за впръскване в носа с натурален хормон, съдържащ се в мозъка и наречен орексин А е успял да обърне ефектите на лишаване от сън при маймуните, като така те започнали да се държат като напълно отпочинали маймуни при различни тестове. Първото приложение на откритието вероятно ще е за лекуване на заболяването нарколепсия.

Лечението е "напълно нов вид за увеличаване на енергичността, а и едно ново изследване показва че е сравнително добро и без странични ефекти," казва Jerome Siegel, професор по психиатрия и един от изследователите работещи по проекта. "То намалява нуждата от сън без да причинява изнервяне."

Орексин А изглежда е насочен към това да стане лекарство заместващо съня. В продължение на десетилетия, хората са търсели стимуланти да се борят със сънливостта, но повечето от тях са пристрастяващи или причиняват странични ефекти, от сорта на повишено кръвно налягане или резки промени в настроението. Армията, например, дава амфетамин на пилоти летящи по-продължително време, и спонсорира изследвания за нови лекарства като стимуланта модафинил и орексин А за да може бойците да издържат повече време будни с най-малко странични ефекти.

Маймуните, върху които е бил извършен тестът са били лишени от сън в продължение на 30 - 36 часа и после им е бил даден орексин А или безвредно вещество и са били подложени на изпитание. Маймуните, които били получили орексин А изкарали точки сходни с тези на друга група маймуни, които не били лишавани от сън. Тези, които получили безвредното вещество пък, изкарали много малко точки на теста.

Интересно също било, че на скенери, мозъкът на маймуните получили лекарството също изглеждал като на маймуни, които са се "наспали". Професор Siegel, казва че лекарството не оказва влияние в нормално състояние, а само обръща ефекта от доспиването.