Пожарът, който днес следобед обхвана тренировъчното хале, е почти потушен. То горя близо три часа и създаде огромни затруднения на огнеборците от Ботевград. На помощ им се притекоха с коли и техника техни колеги от Правец, Етрополе и Елин Пелин. С общи усилия пламъците вече са пред потушаване.

Все още не е изяснено как е лумнала искрата, довела до разрастване на огнената стихия. Предполага се, че е станало от искра на флекс или друг металорежещ инструмент на работещите по ремонта на халето, която е попаднала или върху стиропор, или на дунапрен, какъвто има в залата за акробатика. Работещите вътре дори не забелязали началото на пожара. Изгоря напълно поставената съвсем наскоро дограма. Има и много други щети, които тепърва ще се уточняват.

Това е трети поред пожар в тренировъчното хале в рамките само на една седмица, откакто се извършва ремонтът от фирма Барези1. Първия път работещите го забелязали навреме и сами го потушили. Втория път - в неделя, избухнал отново. Пламъците били забелязани от играещи на съседните открити площадки. Те сигнализирали пожарната, която пристигнала веднага, разбила металната входна врата и изгасила пламъците. Дошлите на другия ден работещи обаче въобще не знаели, че е имало подобен инцидент, след като попитали хора около залата защо е разбита вратата.

 Огромни вълма дим от няколкото слоя асфалт, поставени през годините за хидроизолация, обхванаха и залепеният до халето хотел Балкан.  Веднага било прекъснато газо- и електроподаването към хотела и ресторанта. И въпреки че вероятносста огънят да се разпростре към него вече е пресечена, от попадналата вода и дим в сградата също има щети.

Димът от пожара се виждаше чак от Правец. Около мястото се бяха събрали поне три пъти повече хора от тези, които идват на мачовете на Балкан. Заради опасност от срутване районът бе отцепен от органите на реда. Няма сигнали за пострадали, доколкото се разбра, само един огнеборец е закаран в болницата, тъй като му станало зле.

Почти веднага бяха евакуирани и трениращите в официалната зала Балкан, която се намира в опасна близост буквално на няколко метра от халето. Играчите от мъжкия отбор на Балкан, които трябваше да тренират в залата, проведоха заниманието на стадиона.

Ще припомним, че преди около месец по предложение на кмета Георги Георгиев общинските съветници решиха тренировъчната баскетболна зала да бъде превърната в ледена пързалка