ВМРО организира протест срещу проблемите, които създават властите в Македония  на местните хора, купили автомобили от България. Той ще се проведе в 12 часа на границата с Република Македония, в местността „Сенокос", близо до град Кюстендил. Участниците ще издигнат и символична маркировка на границата с мрежа.

Македонските власти принудително демонтират българските номера от автомобилите и принуждават собствениците им да ги заменят с местни. Ако не го направят, на практика колата е неизползваема. Плановете са от средата на месеца или началото на октомври да се конфискуват колите с български номера.

„Ще отправим апел към нашите държавни институции да обърнат внимание на Република Македония, че подобна стъпка не само не ги доближава до ЕС, а показва, че управляващите в Скопие са много далеч от европейската култура и ценностна система", коментира за Дарик заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Паралелен протест срещу тези действия ще проведат по същото време македонски граждани пред сградата на правителството в Скопие.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че подобен проблем с номерата на коли, купени от България, създаваше и съседна Сърбия: „Македонските власти правят тези действия, за да притискат хората, които контактуват с България. Самата Македония има много повече автомобили, които са с албанска или косовска регистрация. Тях обаче македонските власти не смеят да ги притискат така силно, защото знаят, че ще получат сериозен отпор и от страна на Албания, и от страна на Косово, от страна на самите албанци. Но тъй като те в последните 20 години свикнаха да мачкат българите в Македония, а българската държава и българското правителството да се правят, че нищо не се случва, те имат куража да правят тези безобразия".