Точно в 9:00 преди обяд във всички училища на Етрополска община под звуците на Химна на РБългария беше издигнат родният трибагреник.
При откриването присъстваха представители на общинска администрация. В СОУ „Христо Ясенов” бяха  кметът на Общината инж.Богомил Георгиев, председателят на ОбСъвет д-р Цено Глогов. Там  бяха още народният представител Емил Димитров, Христо Стоичков-патрон на футболната школа, Димитрина Георгиева от РИО на МОН и председателят на Училищното настоятелство Иван Павлов. В Професионалната Гимназия беше заместник-кметът на Общината Росица Христова, а инж. Стефан Борисов - в ОУ „Христо Ботев”-Етрополе.
Кметовете от селата бяха представители на Общинска администрация в съответните училища.
Общо 131 първокласника прекрачиха прага на училищата В цялата общината. От тях 68 са в СОУ „Христо Ясенов”, 29 в ОУ „Христо Ботев” в Етрополе, 14 в Лопян, 11 в Малки Искър и 9 в Брусен.
В най-голямото ни училище – СОУ „Христо Ясенов” ще се обучават 876 ученика. Тази година там се откриват допълнително две паралелки по испански език с преподавател Евгения Савова, а по английски ще им преподава новата представителка на "Корпуса на мира” Калина Елизабет Трейнз, която днес поздрави присъстващите на тържеството на чист български език.