За втора поредна година САБЛ ще с провежда първенство за аматьори при мъжете. Миналгодишното издание се оказа успешен експеримент с участието на НСА "Васил Левски", БФ Баскетбол и 8-те отбора участници и завърши с победа на аматьорския Балкан Ботевград.  Всички отбори, желаещи да вземат участие в предстоящите квалификационни срещи за първенството на САБЛ , трябва да подадат заявки за участие до 3-ти октомври (неделя).

Отборите взели участие в първото издание на турнира също подават заявка,но няма да участват в квалификациите. Заявките са по образец и трябва да се изпращат на електронна поща lili@basketball.bg Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и alexanderovcharov@abv.bg Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.   Задължително условие е отборите-участници да са от град София или София област.

След подаване на заявките, в зависимост от броя им ще бъде взето решение как ще се проведе квалификационния турнир, както и всички детайли. Ще бъде определен и броят на отборите, които ще се състезават във второто издание на САБЛ - 8, 10 или 12.Среща с представители на отборите подали заявка за участие в квалификациите ще се проведе на на 6-ти октомври в залата на НСА"Васил Левски" от 19 часа. Турнирът е предвиден за 9 и 10 откомври .

Много важно условие е отборите да представят предсъстезателен медицински преглед от лекар в началото на турнира, както и аматьорска декларация, че нямат играчи, състезаващи се в отбори-участници на официалните състезания от календара на БФ Баскетбол (НБЛ и А група за мъже).