Конкурсът за директор на Историческия музей в Ботевград се проведе днес в общинската администрация. Петчленна комисия, в състава на която влизаха: секретарят на общината Цеца Иванова, Таня Тодорова – главен юрист, Веселка Божкова, главен експерт “Култура”, Надя Йошовска – временно изпълняващ длъжността “Директор на Исторически музей” – Ботевград, и Юлияна Градиналска – старши експерт в Министерството на културата, проведе събеседване с единствения участник в конкурса Тодорка Коцева. Преди това членовете на комисията се запознаха обстойно с изготвената от кандидата Концепцията за дейността и развитието на Историческия музей в Ботевград за период от три години. Тя включва три основни точки: Състояние на музейната мрежа, кратка историческа справка за музея и музейното дело в Ботевград и общината; Оценка на културно-историческото наследство и на музейната база на община Ботевград; Основни насоки за развитието на музейното дело в общината.
Тодорка Коцева  е отговорила изчерпателно на всички въпроси по концепцията и е получила висока оценка от комисията.

Ето и някои от насоките за развитие на Исторически музей – Ботевград, набелязани в концепцията: Подготовката по създаване на нова постоянна музейна експозиция и уреждането на Историческия музей в новата музейна палата; Извършването на теренни археологически разкопки на крепостта Боженишки урвич и превръщането й в атрактивен исторически обект; Изработване на програма и започване на проучвания на тракийски могили на територията на селата Скравена, Новачене, Боженица, Гурково, Краево, Литакаво; Разработване на туристически маршрути.

“Друга важна насока е промяна на статута на музея, за което вече е внесена докладна в ОбС. Ако той стане самостоятелно юридическо лице, тогава ще имаме възможност да кандидатстваме за преминаване към делегирани от държавата дейности. По този начин ще осигурим средства за издръжка на сградата, за провеждане на различни прояви и други дейности”, каза пред наш репортер Тодорка Коцева. Тя допълни, че намерението й е да превърне музея в атрактивно място за подрастващото поколение на Ботевград. “Идеята ми е в музея да се пресъздават събития, свързани с историята на нашия край и страната ни, както и ритуали от бита и живота на старите българи”, каза още Тодорка Коцева.  

Тодорка Коцева е завършила специалностите "История" и "Международно право и външна търговия".