Проектът за изграждане на регионалното депо е одобрен от Междинното звено на Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 година” /ОПОС/. Очаква се оценката на Управляващия орган на програмата, след което ще бъде подписан договора за изграждане на регионалното депо за депониране на твърди битови отпадъци. Това съобщи зам.-кметът на община Ботевград Валентин Ценев. Той каза пред журналисти, че най-вероятно до месец ще започне изграждането на обекта.
Междувременно общината ще започне процедура за предоставяне на концесия на дейностите, свързани със сметосъбиране и сметоизвозване на неопасните отпадъци и чистота на територията на община Ботевград, заедно с изграждане и експлоатация на център за предварително третиране на отпадъци. Това бе решено на днешното заседание на общинския съвет. Съветниците гласуваха още дейността по сметосъбиране и сметоизвозване на боклука да бъде възложена временно на софийската фирма ЕКО ЕС Мениджмънт” ООД. Тя ще изпълнява задълженията до избор на изпълнител. Процедурата по избора ще бъде проведена в срок от една година. 

Общинският съвет гласува за обезпечаване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на града да бъдат отпуснати 30 000 лева, а за дейностите по експлоатация и охрана на сметището в м. "Темуша" - 5 500 лева.