На 16 октомври 1981 г. с Указ на Държавния съвет Правец е обявен за град по повод 1300-годишнината на Българската държава. В седмицата преди празника на града, община Правец организира поредица от инициативи, които ще достигнат своята кулминация в празничния ден - 16 октомври /събота/ 2010 г.

„Исторически музей Правец, като институция, която в известна степен е лицето на града, се включва в празника с няколко изложби, които организира и на които съдейства за тяхното експониране. На 13 октомври показахме изложба-базар на произведения на местни художници. В празничния ден на 16 октомври, събота, в 10.30 часа в Музейния комплекс при родната къща на Тодор Живков откриваме изложбата "Родопска сватба", с която ни гостува Регионален исторически музей - Пазарджик. Изложбата представя най-важното събитие в живота на човека - създаването на семейство и бъдещо потомство. Над 500 експоната от фонда на музея в Пазарджик, подредени в цялостна композиция, ни връщат в едно отминало време от бита на населението в Западните Родопи - районите около Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак. Изложбата представя богатата сватбена обредност на родопското население с християнско и мюсюлманско вероизповедание. Разказът се завърта около годежа, приготовленията в седмицата преди сватбата, обичаите и обредите в дома на булката и посрещането и в къщата на младоженеца, първата брачна нощ, последвана от пъстро шарено хоро и "блага" ракия, и обредното въвеждане в домакинския труд на новото семейство.
Уникалността на представената родопска сватба е изразена в специфичните обреди и обичаи, в хубостта и многообразието на тъканите, плетивата и накитите от красивата Родопа планина.
Втората изложба, с която Исторически музей - Правец се включва в празничния ден, е експозицията "Археологически проучвания и открития на територията на община Правец през 2008-2010 г.". Тя е подредена в залите на музея. Ще бъде открита  в събота в 16.00 часа. Представени са резултатите от археологическите проучвания на музея в Правец през последните години. Акцентът пада върху откритието в могилата Св. Петка, с. Видраре през 2008 г. - гробно съоръжение, изградено от камъни, датирано в ранножелязната епоха ХІ - Х в. пр. Хр., със съпътстващите го погребални дарове - керамични съдове с врязана геометрична украса, бронзови спирали и желязна торква, както и върху античната крепост "Боровец", намираща се на едноименния връх  в района на с. Разлив, проучвана в два археологически сезона. Показани са находките от  археологическо лято 2010 година от тракийски могили в района на селата Равнище и Видраре и проучваният комплекс от по-ранни сгради и съоръжения около средновековната църква Св.Богородица /ХІІІ-ХІV в./, част от манастирски комплекс, намираща се в землището на с. Осиковица”, съобщи Таня Борисова, директор на Исторически музей – Правец.