Вторият отбор на Балкан победи Спортист Своге с  95-79 на старта на първенството на втора дивизия, или т.нар. А група на мъжкия баскетболен шампионат. Той е съставен предимно от играчи от юношите старша възраст и трима от кадетите, от първия тим в игра бяха единствено Станимир Маринов и Ивайло Вучков.

Пред своя публика младоците в зелени екипи срещнаха съпротива най-вече през първото полувреме. В 7-та минута Спортист имаше аванс от 8 точки - 13-21, през втората домакините направиха обрат, но в края й отново допуснаха тимът от Своге да отиде на почивка с преднина от 2 точки - 39-41. В тези първи 20 минути в играта на Балкан имаше доста брак в нападение, а в защита играчите допускаха лесни кошове. Личеше и умората у Ст. Маринов и Вучков, които играха предната вечер с мъжкия тим като гост на Черноморец и се завърнаха от Бургас днес рано сутринта.

В третата част със значително подобрени действия "балканци" бързо взеха аванс от 10 точки, заздравиха и защитата и оттук нататък нямаха проблеми. Те увеличаваха разликата постепенно и 4 минути преди края тя достигна 20 точки - 87-67.  Младите направиха и някои красиви изпълнения, като забивката але-ъп на Станимир Маринов след асистенция на Пламен Дончев. До края просто бе фиксиран крайният резултат - 95-79 за Балкан.

Силен мач за домакините изигра плеймейкърът Венци Стоев, който стана топреализатор на мача с 22 точки, има и най-много асистенции - 7. Още петима са с двуцифрен точков актив: Мартин Вутов е с 14 точки, с 12 е Ивайло Вучков, с по 11 са Станимир Маринов и Диан Христов, а Велислав Иванов направи дабъл-дабъл с 10 точки и 10 борби.

От Спортист играещият треньор Емил Горанов завърши с 14 точки, с 13 е капитанът Станиславов, с 12 - Златко Запрянов.

Интересни резултати се получиха в този първи кръг. Вчера в първия мач  Академик Пловдив, който събра мъжки отбор след шестгодишно отсъствие, победи като гост втория тим на Рилски спортист, в чиито редици бе титулярният център и на мъжкия тим Станилав Ваклинов. В състава на пловдивчани е бившият играч на Балкан Мартин Хорозов, завършил с 13 точки и 15 борби.

В този кръг почиваше отборът на Дунав 2007. Треньорът на русенци Николай Господинов изгледа целия мач между Балкан и Спортист. Най-вероятно той ще привлече в състава си освободения от Балкан Любен Пасков, а може би и баскетболистът на Овергаз Венцислав Петков.

Берое с Бойко Миленков разгроми в Стара Загора Чавдар Троян с 91-70. Във Варна 18-годишните на Евроинс Черно море се справиха лесно с Академик Благоевград с 69-55, а във Видин  НСА победи домакините от Видабаскет  с 81-70.