Издръжката на живот на 1 член от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на м. септември достигна 502,00 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2 008 лв., за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, да ползва медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти. Това съобщиха от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
Темпът на нарастване на издръжката на живот през месец септември е 1,5% спрямо месец юни 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 4,9%. След кризисната 2009 г., когато издръжката на живот през м. септември отбеляза реален спад на ценовите нива, през същия период на 2010 г. трендът се обръща и се наблюдава плавно увеличение на ценовите нива, които доведоха до ясно изразена тенденция към поскъпване на живота.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 188,84 лв. на 1 лице, което показва ръст с 2,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база - спад с 3,2%. Темпът на нарастване на хранителните стоки при издръжката на бедните изпреварва ръста на същата група от общата издръжка на живот. Групата на хранителните стоки от типа на потребителска кошница на ограниченото потребление (в която не са включени цигари, алкохол, обществено хранене), бележи ръст от 3,5% спрямо предходното тримесечие, докато през последните години се наблюдаваха по-ниски темпове от тези на издръжката за храна при средното четиричленно домакинство.
Тези данни показват, че вече нарастват цените на жизнено важни стоки от първа необходимост, които са характерни за потреблението на бедните домакинства. Много от тях са принудени да ограничат разходите си за храна, здравеопазване, образование, което ги излага на трайна бедност и допълнителни рискове в бъдеще.
В същата степен е влиянието на ценовите изменения върху поскъпването на издръжка на децата в различните възрастови групи.
Издръжката на децата в различните възрастови групи е:
• До 1 г. 268,62лв.;
• От 1 до 3 г. 260,36 лв.;
• От 4 до 6 г. 277,63 лв.

Сравнителният анализ на европейско равнище показва, че ръстът на БВП за България през второто тримесечие на 2010г. (спрямо предходното тримесечие) е под средното ниво за страните членки на ЕС-27. Средно за страните членки ЕС-27 е отчетен икономически ръст от 1% през второто тримесечие на 2010г. Значително над средния ръст е отчетен в Германия (2,2%), Литва (3,2%), Естония, Финландия, Швеция (1.9%).

Данните за нарастването на БВП показват, че ръстът от 0,5% за второ тримесечие на 2010 г. поставя България по-скоро близо до средата, отколкото сред водещите страни по икономически растеж. Този темп е твърде недостатъчен, за да възстанови натрупаните загуби в икономиката, след като през цялата 2009г. и първото тримесечие на 2010 г. се отчиташе реален спад на БВП. С провежданата рестриктивна политика и замразяване на работната заплата може да се очаква свиване на потреблението, намаляване на заетостта и производството, което ще удължи етапа на възстановяване от кризата. В този смисъл възможността за излизане на икономиката от рецесия може да се реализира с прилагането на адекватни мерки, насочени в подкрепа на доходите на домакинствата.