Гласуването по интернет става все по-приемливо за българите. 35% биха гласували по електронен път, ако това бъде регламентирано със закон. 29% макар и да не са против гласуването по интернет, не биха се възползвали от подобна възможност, защото не ползват интернет. Това сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ за общественото мнение за Изборния кодекс. Проучването е предоставено на Агенция “Фокус” от НЦИОМ.
Една четвърт от участвалите в изследването заявяват, че предпочитат да дадат вота си в избирателна секция, а не да гласуват по интернет. Освен че става дума за навик, хората допускат, че електронното гласуване не е достатъчно защитено.
Идеята да се гласува по интернет е подкрепяна най-често от мъжете, от младите българи и от тези на средна възраст, от образованите, от хората със стандарт над средния, от жителите на столицата и на областните градове. Привържениците на ГЕРБ и на „Синята коалиция” по-често от останалите одобряват интернет-вота.
При въпрос, който не се отнася до личното желание за гласуване по интернет, а до отношение към принципната възможност да може да се гласува по интернет, обществената подкрепа за идеята е още по-висока.
54% от интервюираните одобряват предложението в проекта за Изборен кодекс на всички видове избори да може да се гласува и по електронен път. Едва 19% са против, а 27% не могат да преценят.