От 10 ноември в продължение на един месец ще бъдат набирани преброители и контрольори за преброяване на населението и жилищния фонд, което ще започне през март 2011 год.  Кандидатите подават заявление и биографична справка по образец в Общинските преброителни комисии.
На последното си заседание на Централната преброителна комисия бяха уточнени критериите, на които трябва да отговарят бъдещите преброители. На първо място те трябва да бъдат комуникативни. Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Не се препоръчва за преброители да се назначават данъчни служители, инспектори и полицаи. Преброителите ще бъдат с „работно време” от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават хората от техния преброителен участък. За времето от 10 до 24 март 2011 година всеки преброител ще трябва да преброи около 200-250 души и 80 жилища. Средното заплащането на един преброител ще бъде около 340 лева, но то е индивидуално и зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради. Заплащането на контрольорите ще бъде подобно, като един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители.
При предстоящото преброяване в община Ботевград ще бъдат наети общо 178 преброители, като 102 от тях ще бъдат ангажирани в града. Общият брой на контрольорите ще бъде 44. 23-ма от тях ще контролират работата на преброителите в град.
В началото на следващата година преброителите и контрольорите ще преминат специални обучения. Всеки един от тях ще  подпише декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

По последни данни населението на община Ботевград наброява 35 800 души. 23 500 от тях живеят в града.