За разлика от пожара на Правешки връх, който е локализиран и потушен, като остава под наблюдение за възникването на нови огнища, този над Лопян, Ямна, Брусен и Черни Вит е локализиран, но на места продължава да тлее.
Днес в гасенето на пожарите са участвали 270 човека. В Ямна са останали да гасят 210 човека.
Кметът на общината инж. Богомил Георгиев направи отново изявление за местните медии повод днешната обстановка.
В резултат на организираните действия, каза той, пожарите са локализирани и потушени. Искам да допълня, че от въоръжените сили участваха две модулни формирования, едно в състав от 50 човека, а другото от 76 човека или общо 126 човека. 
В момента единият пожар, този към Правешкия връх, е овладян и потушен и се организира наблюдение за случайно останали не разгорели се сухи дървета и листна маса, което може да се разгори наново под въздействието на вятъра.
Другият пожар над Лопян, Ямна, Брусен и Черни Вит, който е и по-големият от двата, е в много сложен участък, с пресечена местност и там участва по-голямата част от наличния състав. Той също е локализиран и под контрол. Не му се дава възможност да се разширява към най-опасните места, застрашаващи къщи, стопански постройки, население, горски насаждения. В момента борбата продължава. Взето е решение за утре гасенето да продължи, като участват всички сили и средства. Създадена е и съответната организация и ако се подобри донякъде метеорологичната обстановка, пожарът утре ще бъде потушен и угасен. В борба с огъня се включи и един хеликоптер от въоръжените сили, който гасеше пожара с един съд с вместимост около 3,5 тона вода и я изсипваше на най-опасните участъци, които са недостъпни за хора и техника. Това подпомогна много работата по гасенето на пожара.
Искам да благодаря на всички участници от всички структури, които споменах и да изкажа своето удовлетворение, че аз почувствах, че има държава.
Утре гасенето на пожара над Лопян, Ямна, Брусен и Черни Вит продължава.