Пожарите в Ботевградска община са причинени от човешка небрежност  и безотговорност. Това каза пред наш репортер началника на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Ботевград. Той увери, че “над Ботевградска община няма дим в момента".
“Пожарите бяха високо в планината, в пресечени местности, което затрудни гасенето. В него се включиха не само пожарникари, а и горски, доброволци от засегнатите села Литаково, Скравена, Рашково. На помощ за овладяване на огъня в Литакаво дойдоха 80 военни от специализирано поделение в Плевен, както и полицаи от РУП – Ботевград. Гасенето бе трудно, защото ставаше на ръка. Както вече казах, местата бяха недостъпни за техника. Силният порив на вятъра допълнително спомогна за разрастването на огъня. Тепърва от Горското стопанство ще изчисляват щетите”, каза Васил Йошовски. Началникът на противопожарната служба в Ботевград апелира към кметовете на селата отново да напомнят на пастирите, че не трябва да палят стърнища. “Трудно се доказва подобно действие, но не е трудно да се досетиш кой е виновен за него, след като виждаш, че  пастир върви със стадото си, а след него гори огън”, допълни Йошовски.
Той апелира към туристите да гасят с вода огньовете, които палят по време на пикник в гората.
“Искам да се обърна и към ловците. Нека имат винаги богат улов, но да не използват пиратки при гонене на дивеча, защото те лесно възпламеняват сухата шума, която в момента достига 50-70 см.”, каза още Васил Йошовски. Той съобщи, че ботевградските огнеборци са в готовност и чакат обаждане, за да се притекат на помощ на колегите си, които се борят с огнената стихия в Манаселска река.