Автопатрул от РПУ Ботевград ще посещава по график село Врачеш. Целта е да се подсигури безопасността на жителите на селото, които месеци  живеят в страх от набезите на местните роми. Това стана факт, след като депутатът Николай Пехливанов изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
При посещението си във Врачеш, депутатът Пехливанов констатира, че хората от селото живеят в условия на постоянен риск и опасност, а имуществото им е непрестанен обект на ромските набези. Жителите на Врачеш са изпитвали основателен страх за живота си и този на децата си, което ги е накарало да потърсят помощ от Николай Пехливанов.

„Отправих питане към вътрешния министър г-н Цветанов, тъй като жителите на селото нямаше към кого да се обърнат. Във Врачеш няма полиция, нито пък друга институция, където хората да потърсят закрила”, заяви Пехливанов. “Реших, че е абсурдно и недопустимо да има подобни явления в страната ни”, допълни депутатът.

Патрулът ще посещава редовно селото и ще следи и за други нередности като шофьори, които управляват автомобилите си в нетрезво състояние. За гарантирането на сигурността на жителите на Врачеш е предвиденa възможността да се правят специални полицейски операции с наличния състав на служителите на полицията в Ботевград. Вече е изготвен и график за обход на района през нощта.

„Министър Цветанов се ангажира РПУ-Ботевград да направи всичко възможно за подсигуряване на спокойствието на гражданите за добър обществен ред и недопускане на престъпления”, обясни случая Николай Пехливанов. „Ще се радвам, ако наистина мерките, които бяха предприети, накарат жителите на Врачеш да се чувстват по-спокойни за безопасността си. Надявам се също оттук нататък да имат към кого да се обърнат, ако се почувстват застрашени”, допълни Пехливанов.