Лидерът Лукойл Академик постигна очаквана победа в мач от шестия кръг на НБЛ. Тази вечер в Правец шампионите се наложиха над Балкан с 96-81 (24-24, 28-18, 21-19, 23-20).

Първата четвъртина завърши 24-24 със зрелищна игра и на двата отбора. Във втората превъзходството на домакините бе очевидно и те взеха аванс от 10 точки. През второто полувреме двата тима продължиха да играят резултатно, като обръщаха повече внимание на нападението, отколкото на защитата. Крайният резултат 96-81 за Лукойл Академик отразява точно съотношението на силите в тази среща.

И в тази среща "зелените" отстъпиха в борбата под двата коша, макар и не толкова драстично в сравнение с предишния мач с Левски. Те успяха да хванат 24 борби срещу 33 на Лукойл Академик. Оттам дойде и по-големият брой стрелби към коша на Балкан - 70, докато гостите стреляха 58 пъти. Процентът от тройката и на двата отбора е еднакъв - по 41, Лукойл Академик отбеляза 9 пъти от 22 опита, Балкан има 7 от 17 опита.

Данчо Бозов бе най-резултатен за Балкан с 21 точки, следван от Джош Гонър със 17. С по 14 точки са Дуейн Мортън и Жоро Давидав, с по 5 са Любо Лилов и Станимир Маринов.

За поедителите Брендън Хийт отбеляза 21 точки, с 19 е Доминик Джеймс, Тодор Стойков завърши с 13, Брендън Боумън има 11, Каспарс Камбала - 10.

Предварителните очаквания бяха, че старши треньорът Петър Клечков ще даде по-голяма почивка на Бозов, Давидов и Мортън предвид тежката програма следващата седмица - гостуването в сряда на Търгу Муреш и съботното домакинство на Черно море. Той обаче ги извади едва в края на мача. За Лукойл Академик не игра получилият контузия Тенчо Банев.

Снимка: Цветелин Кръстев