Около 50 картини на художника Жеко Димитров са подредени в галерията на Исторически музей – Ботевград. Изложбата, озаглавена „Път към светлината”, бе открита официално днес. Авторът бе представен от директора на Историческия музей. „Три са поводите за изложбата на Жеко Димитров в Ботевград: празникът на Ботевград, 60-годишният юбилей на художника и 10 години от първата му самостоятелна изложба, открита в тази зала. През тези 10 години той е направил повече от 30 изложби в страната и чужбина.
Жеко Димитров е роден в Димитровград. Той е многостранен талант. Завършил е естрадният отдел на консерваторията, пише стихове, практикува китайска медицина. В продължение на 30 години е спасител на морете, което оживява в неговите творби. Жеко Димитров е един истински приятел на Ботевград. Радвам се, че той ни гостува в навечерието на празника на града”, каза Тодорка Коцева.
Художникът не скри, че е развълнуван от възможността да покаже картините си в Ботевград. Той представя около 50 творби, вдъхновени от природата и Библията.
„Път към светлината” за мен е едно послание към всички хора, че трябва да станем по-добри, да обединим мислите си, чувствата си, идеите си в едно, като главно свързващо звено е любовта”, обясни художникът.
Изложбата на Жеко Димитров ще продължи до 20 декември.
На откриването на експозицията присъстваха много гости, сред които бяха местните художници Венетка Нитова, Димитринка Томова, Володя Казаков и други.
Директорът на Историческия музей и авторът на картините поздравиха специално присъстващите ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, които изучават изобразително изкуство в часовете по свободно избираема подготовка.
Тодорка Коцева приветства и дарителите на музея, които се отзоваха на поканата й да посетят изложбата. Тя благодари на всички за ценните дарения и обяви, че събирателската дейност на музея продължава до края на годината.