Служители на Главна Дирекция „Гранична полиция" разкриха международен канал за нелегални емигранти през България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържани са четиримата организатори - един турски и трима български граждани. Арестувани са и осем нелегални емигранти.

От МВР посочват, че 49-годишният турчин М.У. набирал желаещите в Турция, предимно граждани на Иран и Ирак. Той организирал превеждането им през турско-българската граница чрез други лица, а сам чакал преминалите на българска територия.

Мъжът организирал транспортирането им до квартири в страната, където нелегалните емигранти изчаквали да им бъдат набавени фалшиви български документи за самоличност. С тях те правели опити да напуснат България към страни от Западна Европа.

На 28 ноември гранични полицаи от ГПУ-Генерал Тошево спрели за проверка микробус, управляван от 40-годишния Б. Х. от Добрич. В него пътували четирима - две жени и двама мъже, които представили български лични карти. Петимата са били отведени за проверка в ГПУ-Генерал Тошево.

Установено е че личните им карти са фалшиви, а от разговора с четиримата пътници станало ясно, че те са от Иран и Ирак. Освен шофьора, служителите на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Русе са задържали и другия организатор в Североизточна България - 55-годишният Х.С. от Добрич.

Вчера в ГДГП е получена информация, че нова група е преминала българо-турската граница и е била настанена в апартамент в Димитровград. Снощи гранични полицаи от РДГП - Елхово със съдействието на колегите им от районното управление са задържали четирима мъже в жилището. Мъжете са на възраст от 16 до 35 години, без документи за самоличност.

От пресцентъра на ведомството допълват, че за да бъдат преведени чужденците от Турция през България до други страни от ЕС, заедно с набавянето на фалшиви български документи, те са заплащали по 3000 евро на човек.

На четиримата е наложена 72-часова мярка „задържане под стража". Работата по случая продължава съвместно с прокуратурата.