Министър Найденов даде старт на проверките на храните за празниците 

В проверките участват служители от ДВСК, НАП, Националната служба за растителна защита, Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите. „Те ще следят за качеството и безопасността на храните, срок на годност, етикетировка и данъчни нарушения”, каза министър Найденов. Той уточни, че тези органи не могат да влияят на ценообразуването, но се надява самото присъствие на държавата да респектира търговците да не увеличават изкуствено цените по празниците. „Няма логично обяснение нещо да поскъпва с 50% или двойно за няколко дни”, смята министърът.

Органите на НАП и Икономическа полиция ще следят дали търговците отчитат оборотите, които покрай коледните и новогодишни празници се увеличават. ДВСК пък ще проверява за продукти, които са с изтекъл срок на годност и търговците ще се опитат да ги пласират покрай повишеното търсене.

Министър Найденов цитира статистически данни, според които 8% от българите няма да могат да си позволят празнична трапеза и в тази връзка призова търговците да не следват принципа „ден година храни”, а да помислят за пенсионерите и социално слабите, които спестяват цяла година, за да могат да си купят някои храни за празниците. По време на проверката бяха констатирани цени на мандарини и портокали от 1.80 – 2 лв. за кг. при борсови цени на тези цитруси от 45-50 ст. за кг. Бананите пък гонят 3 лв. при 1.20 лв. на борсата. „Това увеличение от 150-200% не е нормално”, категоричен е министър Найденов. Същевременно цените на свинското месо на един от проверените обекти се движиха от 7.30 лв. за врат с кост за кг. до 10.90 лв. за кг. за бонфиле., което според него е реална цена. Докато на други места цените на свинското месо вече надхвърлят 15 лв. за кг. Засилените проверки ще продължат по цялата верига в страната до края на новогодишните празници