На 6 януари православната църква празнува Богоявление – третият по значимост  християнски празник през годината. С него се слага край на така наречените Мръсни дни, които започват от 25 декември.
Според библейската легенда на този ден е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. 
В момента на Светото кръщение небето „се отваря” и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение.” Оттук идва и названието на празника - Богоявление.
Денят е известен още като Водици и Водокръщи, както и Йордановден на името на река Йордан, в която е кръстен Спасителят.
След празничната черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата, а млади мъже се хвърлят, за да го извадят. Вярва се, че този който го извади  бива здрав и честит през цялата година. Той обикаля с кръста, а всички го даряват, вярвайки че им носи здраве и берекет за цялата година.
И този път  ваденето на кръста ще бъде на 6 януари в 11:00 часа  в местността „Изворите”,  във водите на реката, извираща от манастира ”Варовитец”. Има подсигурен безплатен обществен транспорт.             За участниците в ритуала са предвидени награди, като най-голямата ще бъде за този, който извади Свещения кръст.
Желаещите да участват в ритуала, могат да се запишат на тел.68-209 или при Даринка Петкова в стая № 209 на Общинска администрация Етрополе.

Програмата по провеждане на ритуала предвижда:
10:30 часа - тръгване на автобусите от паркинга пред Спортната зала и този зад Общинска администрация.
11:00 часа - водосвет за Богоявление.
11:10 часа - хвърляне на Светия кръст във водите на извора.
11:15 часа - награждаване на победителя и на всички участници в ритуала.


Снимката е от архива на сайта.