Подкрепящите Blu-ray формата предвиждат победата му в борбата на high definition форматите с HD DVD. Това са 2та формата между, които се води основната битка и различни компании залагат на тях. Наскоро ви запознахме и с трети по-скромно претендиращ за място high definition формат базиран на по-стара технология, а именно HD VMD.

Sony Playstation 3 например е оборудван с Blu-ray устройство, докато новият XBOX 360 с HD DVD. Налагането на един стандарт би означавал много загуби за една от платформите и печалби за другата. Но голямата битка би засегнала най-вече киностудията.

Анди Парсънс от Blu-ray диск асоциацията, казва: "Сега вече е много по-ясно на потребителите кой от форматите ще надделее." и допълва "Все още ни трябва малко работа преди да обявим борбата на форматите за приключила."

Хауърд Стингър, шеф на Sony (създателите на Blu-ray) също не беше склонен да признае победата все още.

"Никога не казвам "Мисията изпълнена"," каза той по въпроса.

В северна америка, филмите пуснати на Blu-ray дискове се продават 2 пъти повече от тези на HD DVD.

HD DVD, което сега се подкрепя само от Microsoft и Toshiba, сега е предпочитана платформа само за Universal и Paramount от големите филмови студия.

Сегашната война напомня на тази на VHS и Betamax от преди 20 години. VHS (по-евтината платформа) победи, а тук е на път да стане точно обратното.

Кевин Цуджихара, президент на Warner Bros Home Entertainment Group, пък казва, че техните заглавия пуснати на Blu-ray се продават 3 пъти повече от същите пуснати на HD DVD.