На международната конференция „Електромобилите - предизвикателства на новата мобилност" кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че елетромобилите ще паркират безплатно на синя зона.

Общината има договорка с едно от електроразпределителните дружества да изгради мрежа от зарядни станции в столицата. Фандъкова каза, че общината има готовност да предложи стратегия за стимулиране на употребата на електромобили, дори се обмисля вариант служебните автомобили на кметството да бъдат заменени с такива на ток.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъстваше на конференцията, заяви, че държавата подкрепя навлизането на екологични превозни средства.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни каза, че България заема челно място сред европейските страни по отношение на политиката за въвеждане на електромобили. Таяни обеща, че Европейската комисия е готова да помогне на държавата и кметството за изграждането на нужната за електромобилите инфраструктура.