Коритото на река Касица, минаваща през ботевградското село Трудовец, е в лошо състояние, алармира депутатът Николай Пехливанов. През 2009 година е стартиран проект за укрепването на речното корито, който обаче е спрян от Министерството на регионалното развитие и благоустройство година по-късно. С топенето на снеговете тази пролет обаче нивото на реката ще се повиши и може да наводни къщите на хората от селото. В опит да предпази жителите на Трудовец Пехливанов отправи писмено питане до министър Плевнелиев с искане за решение на проблема.

„Получих жалби от местни жители, които с основание се страхуват за домовете и сигурността си”, коментира Пехливанов. „Топенето на снеговете и проливните пролетни дъждове ще доведат до осезаемо покачване на нивото на река Касица. Речното корито може да не издържи, което поставя къщите на хората от Трудовец в реална опасност”, добави депутатът.

През 2009 година община Ботевград сключва договор за укрепване на речното корито с монтанска фирма. Според Пехливанов решението на МРРБ за спиране на проекта през 2010 година застрашава безопасността, имуществото и домовете на хората от селото. Депутатът се обърна към Плевнелиев, като попита за начините, по които изпълнението на проекта може да бъде подновено. Пехливанов изложи казуса пред министъра и акцентира върху опасността, в която се намират жителите на селото.

„Положението, в което се намират в момента хората, живеещи до река Касица, е недопустимо”, категоричен бе Пехливанов. „Не бива да допускаме жителите да живеят в риск, и то само месец преди той да се превърне в реална опасност. Трябва незабавно да се вземат мерки. Ще очаквам отговора от министър Плевнелиев, като се надявам, че в него ще фигурира конкретно решение”, добави Пехливанов.