Много въпроси от страна на общинските съветници предизвика отчетът на ВиК “Бебреш” за миналата година, който бе внесен за обсъждане и гласуване на днешното заседание на местния парламент.
“Ако погледнем цифрите в отчета, ще видим, че общинското дружество върви на зле. То обаче е изпълнило решението на ОбС да осигури собствени средства в размер на 200 000 лева за изпълнение на общински обекти. Това трябва да се има предвид при оценката на отчета за миналата година”, каза Цветан Коцев. Той отправи няколко въпроса към управителя на ВиК “Бебреш”ЕООД: “Фирмата има необходимата техника и персонал за изпълнение на строителни поръчки на общината. Какво й пречи да бъде равностойна на частните фирми?, Общината дължи ли на ВиК пари за изпълнение на общински поръчки?, Защо дружеството не представя бизнес план за 2011 година, а само инвестиционна програма?”.
В отговор управителят на ВиК  Гачо Гачев обвини Цветан Коцев, че от години работи срещу ВиК. “Преди години вие, г-н Коцев, предизвикахте проверка на ВиК от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Нарушения не бяха констатирани. Общинската фирма си изпълнява задълженията, след като жителите на общината нямат проблем с водоснабдяването”, заяви Гечев. Той каза, че общината не дължи пари на дружеството. Управителят не се съгласи и с думите на Цветан Коцев, че общинската фирма не е представила бизнес план за тази година. “Посочили сме, че през 2011 год. ще инвестираме средства в размер на 108 000 лева”, допълни Гачо Гачев.
На въпроса на Петя Кочкова защо има запор върху сметките на фирмата”, Гачо Гачев отговори: “Преди шест години служителят на ВиК Йордан Кръстев се прибирал от изпълнение на служебен ангажимент в Боженица. На връщане се отклонил от маршрута в пътния лист. За съжаление катастрофирал между селата Скравена и Новачене, вследствие на което умира. Поради тази причина дружеството е осъдено да плати 200 000 лева. Решението на съда е обжалвано на следваща инстанция.”.
Съветникът Цеца Христова се поинтересува какви загуби на вода има ВиК, но каза, че приема отчета на дружеството. В подкрепа на думите й Йордан Йорданов заяви, че ВиК е дружество с огромна роля в общината. “Смятам, че цената на водата е ниска и това влияе върху финансовия резултат на фирмата, но аз не казвам, че тя трябва да се увеличава, защото това не е в полза на гражданите”, допълни съветникът.
Отношение по отчета на ВиК взе и кметът Георги Георгиев. “Г-н Гачев, Цветан Коцев не Ви критикува. Той е обърнал внимание на това, на което е обърнала внимание и общината, за да няма негативни последици за дружеството. Единственото тревожно нещо е, че от общия обем на вода, преминаваща през дружеството -300 литра в секунда, се инкасира едва 15%. Всеки месец фирмата реализира приходи в размер на 100 – 105 000 лева, а би трябвало да реализира около 300 000 лева”, каза градоначалникът. Той заяви, че ВиК няма да внася дивидент в общината. “Печалбата от 11 000 лева да бъде реинвестирана в дружеството. Що се отнася до участието в обществените поръчки, искам да кажа, че те се възлагат на фирмите, които предоставят конкурентни оферти. През последните 8 години на ВиК “Бебреш” са възложени най-много поръчки. Общинската фирма е добра в изграждането на канализационна мрежа, мостове и други обекти, свързани с водоснабдяването, но по отношение на финото строителство не е толкова добра. Може би това е причината другите фирми да предлагат по-конкурентни оферти”, каза Георги Георгиев.
На въпроса на Цветан Коцев защо фирма ВиК не е участвала в обществената поръчка за изпълнител на Дома за възрастни хора, Гачо Гачев отговори така: “Защото така е преценила.”.
В крайна сметка съветниците приеха отчета на водното дружество за миналата година. Те решиха ръководството на ВиК да изготви обстоен и съдържателен бизнес-план по всепризнатите правила, който да внесе за разглеждане на следващото заседание на ОбС.