Днес от БК Балкан поискаха официално смяната на баскетболния рефер Мирослав Томов, който получи наряд за утрешния двубой на мъжкия тим с Левски.  По този повод бе изпратено писмо до президента на БФБ Михаил Михов и до председателя на Републиканската съдийска комисия Стефко Станев.


Преди да се стигне до изпращането на това писмо, няколко дни преди това президентът на БК Иван Гавалюгов в неофициален разговор със Стефко Станев го помоли да не включва този рефер в нарядите на мачове на Балкан поне за известен период. Изненадващо за клуба, обаче, Томов обаче бе сложен да ръководи мач на зелените още при първата възможност, и то като старши съдия срещу Левски.


Причините, поради които от Балкан не желаят този рефер да ръководи техни мачове, са неедкократно демонстрираните от него едностранни решения във вреда на отбора. А конкретният повод - неотговарящият на истината доклад, написан от Мирослав Томов след мача в Бургас между Черноморец и Балкан от 17 кръг на НБЛ. На базата на този негов доклад Гавалюгов бе наказан от Етичната комисия към БФБ с мъмрене. По време на заседанието на тази комисия президентът на Балкан предостави видеозапис на мача, направен от домакините, в който ясно лъснаха две от трите лъжи на Томов. Първата, че Гавалюгов бил нахлул на игралното поле, втората - че се обърнал към него лице в лице. Третата лъжа на рефера, че шефът на Балкан  отправил към него обидна дума,  не може да се докаже, тъй като от записа звукът просто не се чува. Самият Гавалюгов твърди, че никога не е използвал обидна квалификация към рефера, въпреки острия тон на несъгласие с отсъжданията му.


"Назначението на Мирослав Томов за мача Балкан - Левски ме изненада изключително неприятно. От предварителния ми разговор със Стефан Станев останах с впечатление, че той ще уважи молбата ми в неофициалния разговор, който проведохме. Той обаче ми каза, че бил забравил за този разговор. Тогава го помолих друго - просто да смени този рефер от съдийската тройка. Тогава той започна да ми обяснява колко било трудно да се прави такава промяна, което, меко казано,  е трудно за вярване.  Пример - самият Томов много, много отдавна не е ръководил мачове на един от останалите отбори в НБЛ, и то само по устно настояване на представител на ръководството на този клуб.


Всичко това бе причината днес сутринта от клуба да изпратим официално писмо с искането Мирослав Томов да бъде заменен. Не само според мен, но това прилича на провокация от страна на съдийската комисия, най-вече към ботевградската публика. Тази седмица отново бяхме глобени заради доклад на дежурния комисар Васил Гъдев за мача в Плевен, където той бе написал, че феновете от Ботевград са обиждали съдиите и зрителите от Плевен, без никаква конкретизация на твърдението му. И без въобще да спомене за нападките от страна на публиката на домакините към тази на Балкан, както за и провокациите от страна на играч на Спартак, който й показа среден пръст . Недоумявам защо от Етичната комисия не приемат видеозаписи като доказателство, а се доверяват сляпо на докладите на съдии и комисари. Които, както става ясно от посочените примери, съвсем не винаги са достоверни и обективни."