Регионалната инспекция  по опазване на околната среда  и водите започва  ежегодната си акция по цветарските магазини и борси за растението Залист бодлив, известно още като „миши трън” и „миши чемшир”.  Растението е лечебно и е забранено за събиране от естествените му находища на територията на цялата страна. Бодливият залист е рядко и защитено лечебно растение, което расте на сенчести места в горите до 900 м надморска височина. Основните райони в страната, от които се събира защитената билка, са в Северна България - Монтана, Белоградчик, Плевен.
Растението се използва при лечение на разширени вени и хемороиди. Събирането му от естествени находища и търговията с него са забранени от Закона за лечебните растения. За извършване на такива противозаконни дейности е предвидена глоба в размер до 5000 лв.
Инспекторите от РИОСВ поясняват, че поради твърдото му и жилаво стъбло, стръковете на мишия трън успешно се използват за стабилна основа на цветарските букети. В дните около празниците цветарските борси и магазини се изпълват с големи количества от растението, които са събирани от дивата природа, тъй като бодливият залист не се отглежда култивирано.