Лаборатория за производство на канабис е открита в Плевен, съобщиха от пресцентър на МВР.

Задържани са четирима криминално проявени, трима от които вече осъждани. Предстои искане за 72-часовото им задържане и повдигане на обвинение

Операцията е проведена вчера от служители на териториалното звено на ГДБОП, съвместно с полицаи от ОДМВР - Плевен, под наблюдението на прокуратурата. Към 19.00 часа те „атакували" имот в с. Върбица, стопанисван от 22-годишен плевенчанин.

В една от стаите открили своеобразна лаборатория за отглеждане на канабис.

Растенията - 37 на брой, отглеждани при специфични условия - в помещението имало специална изолация и вентилационна система, монтирани били и лампи за отопление и осветление.

При направения наркотест зелената маса показала реакция на марихуана.

Пак там са открити и осем петлитрови туби с кафява течност, за съдържанието на която са назначени експертизи. В оранжерията полицаите задържали 22-годишният стопанин на имота и двама плевенчани на 21 и 25 години.

Тримата са вече осъждани - собственикът за кражби, 25-годишният - за кражби, грабежи и притежание на наркотици, а третият-  за кражба и шофиране без книжка.

При последвало претърсване в апартамента на 25-годишния в Плевен били иззети 11 саксии с покълнали канабисови растения, 11 полиетиленови опаковки със суха зелена тревиста маса - марихуана  и шест буркана, пълни с тъмнокафява  течност.

На друг адрес - обитаван от 33-годишен плевенчанин, осъждан за престъпление по чл.216 от НК, антимафиотите открили зелена тревиста маса, съхранявана в стъклен буркан. На този етап се изяснява съпричастността му към дейността в нарколабораторията.

Четиримата мъже са задържани за 24 часа, предстои искане за 72-часово удължаване на мярката им за задържане  и повдигане на обвинения по чл.321 вр. с чл.354 „в" от НК.

Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.