Саможертвите в името на марката се подсилват от постоянните слухове, че ще има дефицит на таблети, заради проблемите в Япония

Нетърпеливи фенове на Apple извиха опашки пред магазини на компанията, за да си купят първи новия iPad 2. Днес Apple пуска таблета извън САЩ, в 25 страни по света, вкл. в Европа.

Расте тълпата около Apple Store в Париж, съобщи очевидец от френската столица. В редакцията пристигна автентична снимка от мястото, на която се виждат преобладаващо млади хора, насядали около магазина, а други си пазят реда прави. Продажбите ще започнат в 17 часа.

Опашките са нещо обичайно за всеки нов продукт на Apple и iPad 2 не прави изключение от това правило. Купувачите могат да поръчат устройството и да го получат след 2 до 4 седмици, в зависимост от региона, в който живеят - но това е недопустимо дълго чакане за всеки нетърпелив фен на марката.

Твърди се дори, че маниаци по продуктите на Apple от САЩ са отишли чак в Австралия, за да си купят веднага iPad 2, след като не са успели да направят това на американска земя.

Отгоре на всичко, цените на iPad 2 са по-високи на пазарите извън САЩ с поне 100 долара. Нетърпението и саможертвите в името на марката се подсилват още повече от постоянните слухове, че ще има сериозен дефицит на таблети, заради производствените проблеми в Япония, където се правят част от компонентите за устройството.

На американския пазар цените на iPad 2 варират от 499 до 829 долара, в зависимост от обема на паметта (от 16 GB до 64 GB) и опциите за комуникация (WiFi и 3G).

Таблетът е дебел 8,8 мм, което е с 4,6 мм по-малко от първия iPad. Разчита на двуядрен процесор A5 с двойно по-висока производителност и на значително подобрена графична подсистема.