Създадена е организация за строга отчетност при използването на уредите за установяване на наличие на алкохол и регистриране на констатираните нарушения

Съгласно нормативните предписания нарушенията за управление на МПС след употреба на алкохол са два вида съобразно концентрацията на констатираното наличие на алкохол. Когато то е от 0.5 до 1.2 промила, се налагат административни наказания, ако концентрацията е над 1.2 , то тогава нарушението съдържа данни за престъпление.
Всички използвани в МВР уреди за установяване на употреба на алкохол са сертифицирани, извършва им се метрологична проверка на всеки 6 месеца /съгласно изискванията на Закона за измерванията/ и притежават фискална памет, поясняват от ГД „Охранителна полиция”. Според Инструкцията за патрулно постовата дейност е създадена нужната организация за контрол и строга отчетност при използването на уредите и регистриране на установените нарушения. Всеки един уред се зачислява на полицаите, когато те постъпват на смяна. Следва строго отчитане на използването му, в дневник се записват установените нарушения, а в края на смяната уредът и книгата се предават при свършване на смяната.
За всяка установена положителна проба се съставя акт за административно нарушение и се издава талон за медицинско изследване на кръвта, с който водачът може да посети болнично заведение. Резултатите от изследванията се отразяват в протокол и се предават на съответното звено в МВР. При необходимост и съществена разлика от показанията на уреда, административно наказващият орган може да поиска повторно изследване в тридневен срок. Практиката обаче показва, че са изключително редки случаите, при които има такава разлики в показанията на уреда и изследването на кръв в лабораторни условия.
Наредба № 30, регламентираща „реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество на водачите на моторни превозни средства”, е изготвена през 2001 г. и е утвърдена от министрите на здравеопазването, правосъдието и вътрешните работи. През 2006 г. са приети частични промени в нея. Тази година, по предложение на МВР, е създадена междуведомствена работна група. Целта е с усилията на експерти от трите министерства наредбата да бъде осъвременена и усъвършенствана.