За шеста поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица. Тя започна днес и ще продължи до 20 май. Кампанията е под наслов "Библиотеките – партньор в образованието". По традиция в нея се включи ботевградската библиотека “Иван Вазов”. Днес тя посрещна първокласници от ОУ “Н.Й.Вапцаров” с класен ръководител Евгения Иванова. Децата гостуваха на детския отдел в библиотеката, където библиотекар Албена Сертева ги запозна с условията, при които могат да станат читатели. Тя обясни на учениците, че трябва да пазят книгите. Албена Сертева им прочете “Молбата на книгата” и раздаде по един екземпляр от нея на всяко дете, за да помни, че книгата е богатство, което трябва добре да се съхранява. От своя страна учениците рецитираха стихове и четоха приказки на български автори.
В дните на кампанията в местната библиотека ще гостуват първокласници от всички училища в Ботевград, съобщи главен библиотекар Людмила Чудомирова.

Кампанията “Библиотеките – партньор на образованието” се реализира с подкрепена на Фондация "Америка за България". Една от основните цели на инициативата е да се изявят възможностите за сътрудничество и взаимодействие между регионалните инспекторати по образованието, училищата и библиотеките за осигуряването на качествени и общодостъпни библиотечни услуги за учениците от различни възрастови групи.