Близо 68 хил. ученици ще пишат аргументативен текст по стихотворението "Книгите". Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе по темата "Животът и книгите" върху стихотворението "Книгите" от Атанас Далчев, която се падна за 41-ви въпрос от теста на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.
Тази тема беше включена в 20-ти въпрос от 30 подготвени за 41-ви въпрос от теста, обяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.
Тя добави, че текстът трябва да е до четири страници.
Генерирането на теста започна в 5.40 часа, като при съставянето му можеха да се видят само номерата на компонентите от него. След това започва сглобяването на теста, който включва 41 въпроса, от които последният е за написването на съчинение или есе.
Темите за 41-ви въпрос тази сутрин бяха затворени в моя кабинет и там нямаше интернет, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Заместник-министър Дамянова отбеляза, че до последния момент даже министър Игнатов не е знаел автора и творбата за 41-ви въпрос от теста.
За първи път през тази година тестът за матурата се съставя в самия изпитен ден, след като през миналата година трите теми за 41-ви въпрос "изтекоха" в интернет късно вечерта преди изпита.
От 6.00 до 8.00 часа тази сутрин изтеглената тема за изпита се знаеше само от четирима експерти от МОМН и от мен, обясни Дамянова.
Тя съобщи, че към 8.15 часа във всички училища е имало интернет, тестът за матурата е "изтеглен през мрежата, паролата е била качена и са се разпечатали материалите за изпита".
Този начин за организиране на държавния зрелостен изпит по български език и литература е по-сигурен и по-модерен, и най-хубавото е, че дава възможност да се натрупа база данни, коментира министър Игнатов.
Всички изпитни работи от матурата по български език и литература ще се проверяват от комисии, включващи около 400 учители и преподаватели от висшите училища от цялата страна.
За явяване на матурата по български език и литература предварително заявления са подали 67 762 ученици.
На 19 май са държавните зрелостни изпити по втория предмет по избор, а матурите по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.