Балкан победи Левски с 82-79 в мача за третото място на завършилия днес в столичната зала Универсиада финален турнир на старшата възраст и взе бронзовите медали. от държавния шампионат. Успехът е напълно заслужен както за водения от старши треньора Лъчезар Диков тим, така и колегите му, с които работят заедно. И,  разбира се, за целия клуб.

За да стигнат до отличията, играчите в зелено преминаха през доста перипетии. Те спечелиха първата четвъртина само с 1 точка - 21-20. Във втората обаче представянето им бе много слабо. Въпреки че в 16-та минута резултатът бе равен - 31-31, до края на частта зелените отбелязаха само 2 точки срещу 13 на съперника, който на полувремето водеше с 44-33.

Смяната на защитата от лична в зонова след почивката се оказа един от решителните фактори за успеха на Балкан. Освен това балканци видимо засилиха и мотивацията си, която съвсем бе на изчезване към края на втората част. Те успяха да направят обрат в резултата още през третата четвъртина, след която дори водеха, макар и само с една точка - 55-54.

В последните десет минути напрежението и у двата тима доведе до немалко грешки и няколко смени на водачеството. Една минута преди края при 75-74 за "сините" Балкан поведе със 78-75, но от своя страна също позволи на своя съперник отново да излезе напред с два последователни коша 79-78 за Левски 14 секунди преди края. Тогава Ростислав Тончев вкара 2 точки, в оставащите до сирената 6 секунди и половина Левски не можа да стигне до стрелба. А дисквалификацията на треньора на "сините" прати на наказателната линия капитана Николай Маринов, който вкара два от четирите фаула и оформи крайното 82-79 за Балкан.

След спечелването на отличията няколко момчета от Балкан отпътуваха веднага за Ямбол с отбора на ПГТМ "Христо Ботев", където утре започва финалният турнир за средношколци от 8 до 10 клас. Един от тях е Николай Маринов, който оглави класацията за най-много отнети топки - 19. Неговата индивидуална награда получи треньорът Лъчезар Диков.

Диан Христов бе най-резултатен за Балкан с 27 точки. Силно игралият Велислав Иванов направи дабъл-дабъл, като отбеляза 18 точки и сграбчи 15 борби под двата коша и е с най-висок коефициент. С 18 точки е и Райко Дундалов, с 9 - Николай Маринов.

За Левски много силно игра възпитаникът на школата на Балкан Андриан Димитров с 18 точки, 10 борби и по 5 асистенции и отнети топки.Лидерът на "сините" Алекс Симеонов отново бе най-резултатен за своя тим с 26 точки, като също спечели 10 борби. С 15 точки завърши Юлий Арабаджийдски.

Шампион на България при юношите старша възраст стана Евроинс Черно море, който на финала победи Овергаз с 81-68. Играчът на шампионите Николай Стоянов бе обявен за най-добър играч на турнира, а взе и приза за топреализатор със 135 точки в изиграните 5 мача.

Игралият с двоен лиценз за втория отбор на Балкан Георги Боянов от Овергаз получи приза за най-добър борец под двата коша с общо 89 овладени топки. Най-добрият подавач на финалния турнир е плеймейкърът на заелия петото място Лукойл Академик - Милен Дудев, с 31 асистенции.