Иван Чолаков успя да изведе Ямбол до бронзовите медали в НБЛ този сезон. Човекът - баскетбол в този град заяви на пресконференция днес, че е изключително доволен от представянето на тима и, че е нужно в Общинското ръководство на града да има спортен човек:

 

"Изключително доволни сме от представянето си през тази година, както състезателите, така и аз, ръководството на клуба, Общинската  администрация. Целият град е много щастлив от добрите изяви на отбора и завършека на сезона беше върха и класирането е добро според това, което инвестираме в клуба. Започнахме от шеста позиция в плейофите, което е доста рисковано. Това обаче бе решение на мен, на ръководстово и на състезателите, че по-добрия вариант е да започнем на четвъртфинал с Балкан, което се оказа така. Впоследствие за третото място срещу отборът на Рилски, който е добре структуриран и с добър треньор, съумяхме да си извадим нужните заключения от изиграните срещи от първенството и се преставихме по най-добрия начин. Така успяхме да доставим много радост на нашия малък град, където знаете, че баскетболът е религия и то е нещото, което кара нашите съграждани да се гордеят. Все още не сме се зарадвали на третото място. Имаме идея да запазим отбора и евентуално да надградим, но не и отбор по-слаб от този сезон. А знаете, че самата публика в Ямбол и интересът към нашия спорт мотивират и президент и Общинско ръководство да взимат такива мерки, че отбора да изглежда в едно добро състояние."

 

Какво се промени в отбора от миналия сезон:

"С привличането на Върбанов вече взехме стабилен играч на позиция 5 и играта стана по-лека за периферните състезатели. Топката слизаше на нисък пост и караше защитата да събере и когато се изкара навън е по-лесно особено, ако имаш добри състезатели със стрелба или пробив. Имахме достатъчно агресивни, атрактивни и можещи външни играчи. Всичко това ни повиши значително класата и даваше шанс да се играе агресивна защита, което ни помогна и в плейофните серии. Мисля, че това беше основното, което тази година вдигна нивото."

 

За бъдещето на Ники Върбанов:

"Върбанов трябва да играе в чужбина за повече пари. В Ямбол заплатите не са големи, но поне за разлика от другите клубове, ги изплащаме редовно. Умували сме да му увеличим заплатата, но нямаме възможностите на Левски, Лукойл Академик или отбор от чужбина. Аз лично бих желал той да се реализира в чужбина и да получава повече пари."

 

За евентуално участие в ЕВРОХОЛД Балканската лига:


"За Ямбол това, че ще носи нов интерес е добре като идея. Но това трябва да се направи доста смислено. Трябда да имаш състав от минимум 12 човека, за да можеш тези хора да ги възстановяваш и да играеш. Не може да се играе както Балкан този сезон. Защо се записаха за участие, така и не го разбрах. Имаш 7 човека, които посмъртно не могат да бъдат мотивирани да играят сряда - събота. Трябва да имаш 12 човека и то класни. Трябва да участваш, за да оставиш някакво впечатление в тая лига. Мисля обаче, че на този етап нашата зала няма да отговаря на условията на ФИБА, без да знам дали от Балканската лига правят компромиси и това също е причина евентуално да не участваме. Независимо, че публиката в Ямбол има нужда от едно предизвикателство като участие в една Балканска лига, но това не е само мое решение, а ще го коментираме и с президент и ръководство."

 

Дали на предстоящите избори ще се кандидатира отново за Общински съветник:


"Чух, че някъде са ме предложили, но е важно и на коя позиция ще съм в листата, а не да е на местата просто за участие. С г-н Ревански сме оставали тези въпроси да ги решаваме някъде към август, за да можем да сме готови за изборите през октомври. Важно е да имаме участие в местното управление, защото все пак лобирането за спорт трябва да става от спортни хора. Виждате в Плевен какво става. Мисля, че нямат лоби в местната власт и затова им дават такива малки пари. Ако нямаш лоби в местната власт е много трудно и затова сме си говорили, че е добре да има такъв човек."

 

Дали заради това, че шампионът е ясен на 90 % мотивацията преди сезона е по-малка:


"От първите ми години, когато вкарахме отбора в А група през 1992 година, аз възприемам този спорт като театър и не може да няма хора в залата. Това ме е мотивирало да работя да не изостана, защото пиесата, която е представена пред 2000 човека, ако е представена грозно то никой няма да стъпи в залата.  Трябва да правиш такъв отбор, който да носи достатъчно положителна емоция. През годините сме побеждавали по 1-2 пъти най-скъпите отбори. 92 година влизаме в А група след 12 години прекъсване и първата ни среща бе с ЦСКА, които бяха шампиони, а в състава им бяха Станислав Станков, Роберт Гергов, Спас Натов, Даниел Димитров и други силни. Те дойдоха в Ямбол, а ние бяхме с едни потници от 3 лева и ги бихме с 14 точки, като залата щеше да падне. Ние баскетбола го правим заради хората в Ямбол, а не да си показваме егото. Състезателите, като се разхождат в нашето малко градче как се вижда, че хората ги уважават и това ги мотивира допълнително. Това е хубавото и винаги сме искали да побеждаваме особено, когато играем в Ямбол. Ние винаги тръгваме да представяме една добра пиеса, а класирането е отражение на пиесата" каза Чолаков, а накрая завърши:


"Да си призная нито един от моите състезатели не ме покани да изпея нещо на купона след края на сезона. По другите места ме канят, а при нас никой не ме подкани. Честно да си кажа аз бях много уморен и на двете вечери. Наистина нямах сили. Толкова уморен не съм бил никога през живота си. Сега ще пея на президента, на състезателите не и песента, която си избирам е на Тони Дачева - Да се завърнеш в бащината къща."