Днес честваме Международния ден на детето.
Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, но 1 юни официално е обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г.
С решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва датата се учредява като Международен ден за защита на децата. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.
На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, според която децата имат равни права в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.
Международният ден на детето се отбелязва с различни прояви във всяка страна и населено място.
Към тези думи прибавяме и поздравлението на кмета инж. Богомил Георгиев към децата от Етрополска община:

МИЛИ ДЕЦА,
Този ден е най-слънчевият, най-веселият и жизнерадостен празник, защото е посветен на вас, децата от целия свят.
Вие сте най-хубавият подарък в живота ни, нашето бъдеще, нашата надежда и вяра в доброто.
Пожелавам Ви, дори когато Ви е трудно да не губите детското си очарование, да останете весели, искрени, обичани и щастливи деца.
От сърце Ви желая да бъдете здрави, да носите радост на своите родители, близки и познати.
Нека детството Ви бъде леко, изживяно в спокойствие и обич, за да израствате достойни жители на община Етрополе и България.
Вие сте нашата надежда и нашето бъдеще!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!