Баскетболният отбор на 14-годишните момчета на Балкан спечели шампионската титла на завършилия днес в Ботевград финален турнир за тази възраст. В директния спор за титлата възпитаниците на треньора Николай Пеев победиха миналогодишния шампион Доростол Силистра с 56-49 и заслужено ликуваха, подкрепяни от стотиците зрители в зала Балкан.

Конфети и шампанско гръмнаха веднага след последната сирена и оповестиха края на един изключителен за момчетата сезон. Във финалния двубой всички те демонстираха освен висок дух и всичко най-добро, на което в продължение на цяла година ги учеше Николай Пеев, а и всички треньори в Балкан.

Титлата е плод и на отличните условия, предоставени за подготовка от ръководството на БК Балкан начело с президента на клуба Иван Гавалюгов. Благодарение на общината стана възможно Ботевград да бъде домакин на финалния турнир, а кметът Георги Георгиев връчи купата и златните медали на шампионите в тържествена обстановка, създадена от младежкия духов оркестър и мажоретния състав.

Що се отнася до самия финален мач, тимът от Силистра го започна по-добре и след първите две части имаше аванс от 4 точки - 31-27. При сборните петици зелено-белите бързо стопиха пасива си и в края на третата четвъртина вече имаха аванс, макар и само от 1 точка - 41-40. Със силна серия в началото на последните десет минути малките балканци се откъснаха, минута и половина разликата бе 8 точки в тяхна полза и още тогава шампионската титла им се бе усмихнала широко. Те взеха реванш за поражението от Доростол в предварителната група А, когато отстъпиха с 41-56.

Заслугата за успеха е на абсолютно всички момчета. Все пак някои цифри от статистиката- Най-много точки в този мач - 19, вкара Цанко Краев. С 11 точки е Здравко Христов, с 10 - Владислав Вушев, 7 има Георги Тодоров. За Доростол единственият играч с двуцифрен актив е Преслав Неделчев, завършил с 13 точки.