Кабелите за свързване на интерфейси Mini DisplayPort и HDMI (с „мъжки” куплунги в двата края) бяха забранени. Организацията, която налага стандарта HDMI, е изпратила писмо до производителите на кабели с накрайници за Mini DisplayPort и HDMI с настояване да прекратят доставката им.

Искането се аргументира с това, че подобни кабели не са съобразени със спецификациите на HDMI и не могат да получат съответната лицензия, съобщи HDMI.org.

HDMI е предназначен за използване в битовата електроника, докато DisplayPort се позиционира като алтернатива за видео интерфейс в компютърните системи. Но същевременно, HDMI получи широко разпространение и в компютрите.

Apple използва в своите компютри изключително Mini DisplayPort, а много други производители на монитори и 3D видеокарти предлагат HDMI и DisplayPort интерфейси в своите продукти. Важна особеност при DisplayPort е отсъствието на лицензионни такси за ползването му.

Кабелите от типа преходник - с "мъжки" DisplayPort куплунг в единия край и HDMI приемник в другия - не попадат под забрана, тъй като за използване на такъв преходник трябва да се включи и лицензиран кабел с HDMI от двата края.