Над 60% от българите си искат земята, според национално представително изследване на НЦИОМ


Идеята да се даде възможност на собствениците на апартаменти в жилищните блокове да придобиват право на собственост на земята, върху която са изградени блоковете, е категорично подкрепена от 62% от интервюираните в национално представително проучване, проведено от НЦИОМ. Данните бяха представени от народния представител Николай Пехливанов днес в Парламента. Той подготвя пакет от законодателни промени, които предвиждат облекчен режим за придобиване на собствеността на земята под блоковете, строени преди 1991 г. Близо половината българи искат това да се случи. Одобряващите инициативата са предимно хора на възраст между 30 и 39 години, високообразовани, заможни, както и живеещи в градовете-областни центрове. Именно в тези градове е разположен и най-голям брой от проблемните жилища, чиито собственици не притежават земята под апартаментите си.
„Земята под блоковете вече е изпълнила своето предназначение, тя е застроена. Хората имат собственост в сградата, но не и върху земята, което ограничава правомощията им при вземането на решения за бъдещето на сградата и околното пространство. Като придобият земята, хората влизат в нормален режим на жилищна кооперация. Това им дава дългосрочна сигурност за собствеността и ясна перспектива.”, каза Пехливанов по време на брифинга.
От проучването на НЦИОМ става ясно също, че 80% от българите желаят да бъдат включени в процеса по вземане на решения при промени в устройствените планове на населените места. Ако притежават земята, законът им гарантира това право.
Пехливанов сподели, че се занимава с проблема от месеци и е предприел действия след натиска от страна на Инициативните комитети на софийските райони, за които това е един от основните проблеми в зоните с комплексно жилищно застрояване.
Към момента никой не се ползва от тази земя реално – тя не носи полза нито на гражданите, нито на общините или държавата. С промените Пехливанов предлага хората да я получат, като е важно да се разбере, че това няма да доведе до финансова тежест за тях. Напротив - собствеността на земята се отразява върху цената на жилището.
„Много важен аспект на въпроса е сигурността. Каквото и да се случи с жилището ни – както впрочем е при старите софийски кооперации, където в нотариалния акт се включва не само жилището, таван, мазе и коридори, но и земя, правата на хората са гарантирани”, коментира Николай Пехливанов.
На срещата присъстваха и представители на граждански организации. Те категорично подкрепиха депутата в инициативата му и споделиха надеждата си законопроектът да бъде приет. Собственици на имоти в Люлин споделиха, че от 1994 г. чакат отговор на своя молба за придобиване на земята, изпратена до общината .
Според Пехливанов придобивайки земята под блоковете, хората ще бъдат защитени и каквото и да се случи с тяхното жилище, те имат гаранцията, че на тази земя ще могат пак да имат имот. И са спокойни, защото могат да отстояват интересите си като пълноправни собственици.