Цените на дървесината, която може да се добива от местното население ще бъдат по-ниски от досегашните. Това ще стане възможно благодарение на конкурентната среда, в която ще работят новите шест държавни горски предприятия. Цените за продажба на дървесината ще се определят от директорите на предприятията, като те няма да бъдат по-високи от досегашната фиксирана тарифа от 25 лв. на куб. метър, съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Министър Найденов прогнозира, че е възможно дори цените да паднат на половина. Той обяви, че предприятията започват с добър старт, тъй като в момента са си изпълнили на 53% финансовите планове в натурално изражение.

Вчера министърът Найденов е издаде и указания за продажбата на дървесина за местното население за лична употреба. Те ще се прилагат до влизане в сила на Наредбата по Чл. 95 от Закона за горите. Физическите лица, които не са търговци, ще могат да закупуват без право на продажба суха и паднала дървесина в резултат на биотични и абиотични въздействия, остатъци от дървесина в сечища, стояща дървесина на корен и добита дървесина. Така хората ще могат да събират останалото след промишлен добив за огрев. Тъй като предприятията ще определят самостоятелно цените, те може да са различни в различните стопанства, посочи министърът. При всички положения с новата структура ще се постигне окрупняване на дърводобива, добави той и припомни, че с новия Закон за горите стопанската дейност напълно се отделя от контролната.

През другата седмица се очаква Северозападното предприятие да утвърди цената, на която Горско стопанство – Ботевград ще продава дърва за огрев на местното население. Директорът на Горското Веселин Нинов каза, че ще информира хората чрез местните медии.