Взривовете пред офисите на РЗС и ДСБ са с цел сплашване. Това съобщи директорът на ГДБОП ком. Станимир Флоров по време на пресконференция в сградата на 7-мо Районно управление на МВР.

Той посочи, че и двата взрива са с около 150 грама тротилов еквивалент.

Времето между взрива пред отговаря на евентуалното придвижване на един и същ извършител, обясни Флоров. Той заяви още, че такива неща се правят за сплашване или получаване на политически дивиденти от определен кръг лица.

По думите му все още не може да се даде подробна информация. По двата случая работят съвместни екипи на СДВР и ГДБОП. Разследващите работят по няколко версии и се прави всичко възможно, за да се изяснят обстоятелствата.

Флоров поясни, че и двата взрива са активирани със запалка или кибрит. Той предупреди, че при подобни случаи обаче може да станат непредвидими неща и сериозно да пострадат случайни минувачи.

Способите за направата на взривните устройства са същите, като бомбата, заложена пред редакцията на в-к „Галерия" преди няколко месеца.

Във връзка със бомбата пред в-к „Галерия" шефът на СДВР Валентин Йорданов посочи, че все още се работи и има определени насоки.

„Шнурът на взрива има време за изгаряне и този или тези, които са го поставили, могат да напуснат мястото", обясни метода директорът на ГДБОП.

„Лично аз имам насоки, но мога да ги споделя, след като съберем необходимите доказателства", заяви Флоров по отношение на взрива пред вестник „Галерия".
И в двата случая от тази нощ взривът е поставен пред съответния офис и не е влизано вътре, уточниха разследващите. Предполага се, че произходът на взривното вещество е един и същ.

По думите на Флоров, експертизи ще доказват връзките в случаите на взривове тази нощ и пред вестника.
При задържането на различни групи, които притежават различни видове оръжия, взривни вещества, има случаи, в които се оказва, че те са отклонени от закрити военни поделения и други в райони, където е имало такъв вид дейност, посочи от своя страна директорът на СДВР Валентин Йорданов.

Директорът на ГДБОП отказа да коментира искането на ДСБ в срок от 24 часа да има резултати от разследването.

Флоров пък предупреди, че разкриването на тези престъпления отнема време и не става толкова бързо и лесно, както е във филмите с Хорейшио ("От местопрестъплението", б.ред.).