Изложба на картини от фонда на Исторически музей – Правец бе открита вчера в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” в Севлиево. Експозицията е под надслов „Този свят е прекрасен!”. Тя съдържа картини маслена живопис, гоблени, и колажи, дело на художници от Нигерия, Сирия, Бангладеш, Колумбия, Куба, Венецуела, Испания, Холандия Норвегия, Франция, Дания, Чехия, от САЩ, Австралия и Ливан. Тези картини са част от колекцията подаръци, които Българската държава е получавала от държавни и правителствени делегации, от международни организации и художествени асоциации, от близки и далечни страни по повод честванията на своята 1300-годишнина.
„Картините, включени в настоящата изложба, носят белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация, на която принадлежат. Те са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкова отминало настояще. Картините-подаръци са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България с останалия свят. Свидетелство за едно сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции. Неща за които говорим и днес в епохата на световна глобализация. България е независима държава и общува и поддържа официални връзки с народите от цял свят. Освен езика на дипломацията, в междудържавните отношения особено важен е и езикът на културата и изкуството.
Интересни са картините от африканските страни, които са самобитни. Прекрасни са копията и фототипите по майстори като Рубенс, Габриел и Хобема. В изложбата са представени творби на различни народи и автори, от различни  континенти, произведения на съвременното изкуство с различни сюжети и теми. За възхода на всяко общество е необходим досег с различни общности и различни култури. Те разширяват кръгозора, отварят врътите към света, обогатяват културно развитие на нацията. Затова изложба, която откриваме, има своето актуално и съвременно звучене”, каза пред наш репортер Таня Борисова, директор на Исторически музей – Правец.