Когато човек достигне средната възраст и започне да трупа килограми, го очакват не само проблеми със сърцето, но и с мозъка, който започва да се свива, пише в "Дейли мейл", позовавайки се на учени от Калифорнийския университет.

Пушенето, диабетът и високото кръвно действат като бомба със закъснител и след десет години също увреждат значително сивото вещество.

Лекарите трябва да съветват своите пациенти да започнат да водят по-здравословен начин на живот, докато не е късно, за да избегнат деменцията.

Споменатите резултати са получени от изследването на Чарлз Декарли, обхванало 1300 американски мъже и жени на средна възраст. Тези от тях, които са били с наднормено тегло и широки талии, са показали по-слаби резултати на тестовете за интелигентност. Екипът на Декарли е осъществил точни измервания на участниците в експеримента, на тяхното тегло, ръст, кръвно налягане, ниво на холестерол и риск от диабет. След това те са били подложени на скенери, за да се установи обемът на мозъка им. Изследването е обхванало 10-годишен период.

Мозъкът се свива с времето, дори и при най-здравите хора. Но при тези, които се разболеят от диабет, смаляването на "командния център на паметта" става много по-бързо, отколкото при хората без подобно заболяване. Хипокампусът се свива и при пушачите, а хората с високо кръвно са по-склонни да дават по-лоши резултати в тестовете за интелигентност. Те състаряват мозъка си средно с осем години.

"Идентифицирането на рисковите фактори, като широката талия, и свързването й с деменцията, ще стимулира пациентите да вземат необходимите мерки за промяна в начина си на живот, преди да е станало прекалено късно", твърди Декарли.

Предишно изследване на американски пенсионери установи, че наднорменото тегло състарява мозъка с 16 години. Явлението се обяснява със стесняването на кръвоносните съдове и с намаления приток на кръв и кислород в мозъка. Хората със затлъстявания на 60 години са два пъти по-изложени на риск от деменция на 75, пише вестникът.