Функция за разпознаване на реч може да се появи в смартфона от следващо поколение iPhone 5, както и в плейъра iPod Touch 5, според източници, запознати с разработките на Apple.

Наскоро компанията пусна тестови версии на операционната система iOS 5 за iPhone и iPad. Предполага се, че новата ОС ще има функция за разпознаване на говор.

Сайтът 9to5mac публикува екрани от системата, на които се вижда знакът на микрофон. Когато потребителят докосне иконата, се отваря интерфейс за разпознаване на реч.

Apple не коментира появилите се слухове за новости в мобилната платформа. iPhone 5 и iPad 5 се очакват на пазара тази есен. Твърди се също, че те ще имат и функция за разпознаване на лица.

Google вече поддържа гласово търсене за Android смартфони. Потребителите на гугълфони имат множество възможности за управление с глас - от изпращане на SMS-и до уеб сърфиране.

Притежателите на iPhone засега разполагат с ограничен набор от гласови команди - за позвъняване на номер и управление на плейъра. За гласов достъп до интернет се ползва външно приложение и това е Google Search за iOS.