За разлика от мъжкия футболен отбор, който не можа да събере 11 играчи за първия си мач в Югозападната В група, нямат треньор и не сa се събирали заедно нито веднъж, децата и юношите тренират от първия ден на месец август. Всеки ден, с изключение само на неделя, стадион Христо Ботев е пълен с момчета, които водят организирани занимания.

Изключително е желанието на най-малките ботевградчани от подготвителната група, голяма чат от които не пропускат тренировка, въпреки че е ваканция. С огромен ентусиазъм двайсетина момчета, родени от 1999 до 2004 година, правят първи стъпки във футболната игра.

За тях всичко тук е по-различно от кварталните игри на футбол, но момчетата с интерес слушат напътствията на двамата треньори Димитър Добревски и Григор Стойчовски.  Двамата показват на всяко едно дете как трябва да се извършва всяко едно упражнение и правят практически корекции, демонстрирайки им правилния начин на водене на топка, на бягане, на дрибъл.

Въпреки че на стадиона от няколко месеца няма ток и питейна вода, теренът е в много добро състояние. Това става благодарение на усилията на работещите на стадиона Весо и Миро, както и на Иван Ванцов, който поддържа тревното покритие въпреки трудността му да намира бензин за косачката.

Освен децата от подготвителната група, тренировки провеждат и момчетата и юношите на Балкан. Някои от по-големите още миналата година направиха дебют и в мъжкия тим.