Когато попълват редиците на своя персонал, шефовете на фирми приемат за нормално, ако кандидатът е сменял работното си място на всеки 2-3 години, твърди проучване.

80% от работодателите признават, че задължително изучават графата от резюмето на кандидата, в която е указана продължителността на престоя му на последното работно място, разкрива изследване на HeadHunter сред 860 компании.

Оптимален за 58% от шефовете се счита период от 2-3 години на една работа. Други 18% от работодателите се обръщат към този показател, ако имат съмнения за качествата на кандидата.

Когато кандидат служителят е бил за по-малко от половин година на последното си работно място, у компаниите възникват въпроси защо е напуснал или уволнен. Шансовете за наемане дори и в този случай не намаляват, ако причините за напускане за приемливи за работодателя.

Само 8% от от всички работодатели игнорират подобни факти от досието на кандидата, ако той напълно отговаря на техните изисквания.

Причините за напускане, към които работодателите са толерантни, включват  реорганизация или ликвидация на предишната компания, смяна на политиката на ръководството и др. Приемат се също мотиви като липса на възможност за кариерно развитие, застой в заплатата и работа без договор.

Непостоянството на кандидатите предизвиква опасения у работодателите за повтаряне на подобен сценарий и в тяхната компания.

Според близо една трета от работодателите, непрофесионалистите трудно се задържат на едно място. Други 7% от мениджърите търсят причината в характера и неспособността за работа в екип на кандидата.