Онлайн търговецът Amazon ще дебютира взривно на пазара за таблети. Компанията подготвя модел с цена 250 долара, много по-евтин от лидера в момента iPad, както и от други популярни таблети.Устройството идва със 7-инчов екран и двуядрен процесор. Amazon ще субсидира продажбите на новия си продукт, обяснява ниската цена pcadvisor.co.uk.

Предполага се, че онлайн търговецът ще компенсира занижената цена с платени услуги. Таблетът ще се продава с няколко предварително инсталирани приложения, вкл. Kindle за четене на е-книги, Cloud Player за слушане на музика, Instant Video player за гледане на видео и Android Appstore като алтернатива на придобилия широка популярност Android Market.

Засега няма подробна техническа информация за таблета на Amazon. Твърди се, че на външен вид моделът прилича на BlackBerry Playbook, тъй като на лицевата му страна липсват физически бутони.

Amazon е основен доставчик на устройства за четене на електронни книги. Моделът Kindle е най-популярният продукт в класа си. Наскоро компанията съобщи, че продажбите на е-книги за първи път са надминали тези на хартиените издания.

Предполага се, че опитът на Amazon в продажбата на четци на е-книги ще помогне на компанията да се наложи бързо и на пазара за таблети. Двата типа устройства имат сходен формат и частично припокриващи се функции.