Полицията засилва контрола за ползване на предпазни колани и обезопасителни системи за деца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията се осъществява по график на TISPOL - Европейската мрежа на службите „Пътна полиция”. От 12 до 18 септември в България, както и във всички държави-членки на Европейския съюз, се извършват засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, както и на ползването на обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.
Засиленият контрол съвпада с началото на новата учебна година, когато значителна част от децата ще бъдат превозвани от техните родители с автомобили от дома до училище и обратно.
В нашата страна ползването на коланите на задните седалки, за съжаление, е под 40 %. В страните от Европейския съюз, които имат най-добри резултати в пътната безопасност, този процент е почти 85.
Ежедневно по пътищата при злополуки загиват или биват тежко ранявани хора от всички възрасти. Според статистиката, при използване на предпазните средства в автомобилите, смъртните случаи и тежките травми при катастрофи и намаляват с близо 30 %. Подобряването на дисциплината на водачите и пътниците в това отношение би довело до значително намаляване на броя на пострадалите при пътни злополуки в страната.
„Пътна полиция” призова всички водачи на автомобили да се включат в акцията за шофиране с включени фарове през първия учебен ден.
Нека да спазим добрата традиция на 15 септември - първия учебен ден, всички моторни превозни средства се движат през целия ден с включени фарове. С този призив „Пътна полиция” се обръща към всички водачи в страната. Включените фарове са своеобразен взаимен призив на всички - като водачи, родители, педагози, близки, приятели, граждани и служебно ангажирани в пътната безопасност - да направят всичко възможно за опазване на децата от пътни злополуки през започващата учебна година, да се движат със значително намалена скорост, да осигуряват предимство и пропускат пешеходците от всички възрасти при пресичане по пешеходните пътеки.